Martial Arts & Zelfverdediging

Martial Arts & Zelfverdediging.       
Bij Martial Arts of vechtkunst in het Nederlands wordt misschien snel gedacht aan Oosterse vechtsporten maar de kunst is rond de hele wereld in verschillende vormen ontwikkeld. Waarschijnlijk sinds de mens er is wordt er ook gevochten, voor zelfbehoud, onmacht, krachtvertoning, sport of gewoon stoeien. Het methodisch trainen in bepaalde vormen van vechten is al vastgelegd in het 1 ste millennium voor Christus. Het principe is om met fysieke kracht of middelen een tegenstander te verslaan en tegelijkertijd jezelf te verdedigen. Ook zijn er vormen die zich meer focussen op de spirituele groei of de gezondheid van lichaam en geest, naast de fysieke bewegingen die gedaan worden zoals is beschreven bij Tai Chi. Daarnaast zijn er vormen zoals Capoeira die meer op een dans lijken, terwijl het zeker een vechtkunst is. De geschiedenis verteld dat de slaven vroeger in Brazilië zich niet mochten beoefenen in vechtkunst en het daarom op een dans lijkt ook wordt er ontweken in plaats van geblokt waardoor het aanvallen en ontwijken van de tegenstanders in elkaar overvloeien. Waar bij boksen alleen de handen worden gebruikt zijn Kickboksen en Muay-Tai vechtsporten waar zowel met de handen en benen wordt gevochten een aanval van de tegenstander wordt geblokt en gecounterd met een aanval. Het kickboksen heeft zich in Japan ontwikkeld vanuit de harde vormen van karate en invloeden van muay tai uit Thailand. Verschillen in de sporten zijn bijvoorbeeld dat er in de Muay-Tai wel met ellenbogen wordt gewerkt en in het kickboksen niet ook is de algehele vechtstijl anders. Kickboksen is door veel Nederlandse helden bekend geworden die mee deden en kampioen werden in het wereldbekende K-1 waar tegenstanders met elkaar vechten in de ring. Bij Kung Fu, befaamd door veel Oosterse films, vecht-monniken en waar de Tai Chi uit voort komt wordt weer meer gebruik gemaakt van aanval en verdedigingstechnieken in een. Er zijn omdat het z’n lange geschiedenis heeft ontzettend veel verschillende stijlen die in elkaar overlopen en ieder met hun eigen technieken. De lessen bij Yo-Chi zijn geschikt voor iedereen die binnen een gewone norm en klachtenvrij kan bewegen. De lessen beginnen met een lage drempel en zijn opbouwend. De trainingen worden gestart met een warming up en eindigen met conditietraining en cooling down. Omdat intervaltraining voor een hoge verbranding zorgt is het erg goed om af te vallen en wordt er snel een goede conditie opgebouwd. De zelfverdediging vormen die gegeven worden komen vanuit de landmacht en vinden hun oorsprong in onder andere Aikido. Er wordt hier geanticipeerd op een of meerdere tegenstanders die aanvallen en soms gebruik maken van verschillende wapens. Hierbij worden verschillende technieken aangeleerd hoe hiermee om te gaan en net als bij vechtsport wordt er zelfvertrouwen opgebouwd.

“Uit rust komt de kracht en we leren vechten om niet te hoeven vechten.”

Naast de martial arts les worden er ook crosstrainingen gegeven, in op deze conditie gerichte training wordt het hele lichaam getraind. Naast een aantal kilometers hardgelopen worden er buikspieroefeningen, opdrukken en trekken, triceps oefeningen en aan andere lichaamsbeweging gedaan. Daarnaast wordt er dynamisch gerekt om zo het lichaam gezond, soepel en sterk te houden. Door te sporten maakt het lichaam endorfine aan en blijft ook de geest gezond en veerkrachtig, om zo in zijn geheel zoveel mogelijk ongeschonden en vrij van klachten te zijn.

Naast de martial arts les word er ook Personal Training gegeven.

Referentie Peter Kuin:
De afgelopen jaren heb ik wekelijks vechtsport training gehad. Tijdens deze periode heb ik veel geleerd over verschillende aanval en verdediging combinaties en mijn vechthouding. Ik merk een constante verbetering in techniek en conditie dit komt doordat er goed op mij wordt gelet en ik advies krijg hoe het beter kan indien nodig. Ook heb ik veel plezier tijdens het sporten en wisselen we binnen trainen af met buiten trainen als het weer het toelaat. Ik kan het iedereen aanraden die zich wil ontwikkelen in martial arts en even lekker wilt sporten.