Tai Chi & Qi Gong

TaiChiTai Chi

De grondslag van de geneeskunde in China begint meer dan 2000  jaar geleden en bemoedigt een gebalanceerde en beheerste levensstijl. Zij gaan uit van een Universele energie(chi/qi) in het universum die een creatieve verwevenheid is tussen twee zelfstandige tegenovergestelde krachten; Jin en Jang. Er wordt vanuit gegaan dat het lichaam hier een microkosmisch evenbeeld van is. De vitale levensenergie of chi/qi stroomt door een netwerk van kanalen die meridianen heten en komen samen in energie-centra’s de Dantien. Een overvloed van en vrij stromende chi staat voor gezondheid en het voorkomen van ziektes. In 1580 werd het begin van het pad Tai Chi gelegd, voortkomend uit de vechtsport heeft het veel profijt voor de gezondheid. Bij ‘stillness in motion’ gaat het om meditatie in beweging doormiddel van repeterende bewegingen of ‘progressive loops’ wordt de chi* gerecycled, sterker en meer verfijnd. De ademhaling wordt gesynchroniseerd met de beweging en de blik is naar binnen gericht met een visualisatie van de chi-flow. Om dit te voelen is een hele natuurlijke weg iedereen voelt wanneer hij of zij moe of energiek is, neem alleen waar wat er in het lichaam gebeurt.

 

    “Where the mind goes, energy flows.”

Wuji

Wuji is niet alleen een fysieke houding maar ook een staat van geest. En betekent; “De hoogste staat van niets”.
Het is het moment voordat we in actie komen, waarin alle mogelijkheden nog besloten liggen. Het is geen leeg gevoel echter vol van gewoon er ‘zijn’. Geen verwachting of oordeel maar eenvoudig ervaren. Als de geest wakker is en stil dan is het lichaam in perfecte balans en zijn wij in staat om op elk moment in actie te komen. Er zijn veel verschillende vormen van staande meditaties die in het Oosten en rond de hele wereld worden beoefend.

 • Sta schouderbreedte, knieën een klein beetje gebogen en staan in de richting van de tenen.
 • Dit zorgt voor een wortelende spiraal energie die langs de benen naar beneden gaat.
 • Ontspan de taille en heupen, dit brengt het bekken naar voren en het startbeen een beetje naar beneden.
 • Rol de schouders naar achteren, ontspan de borstkast, armen, polsen en vingers, elle bogen zijn ligt gebogen.
 • De ademhaling zinkt naar je onderbuik.
 • Trek de kin een klein beetje in en voel de lengte achter in je nek.
 • Draai de handpalmen iets wat naar achteren en zorg voor wat ruimte onder de oksels.

De intentie is om je te verbinden en te gronden. Dus stel je voor dat er een draadje aan je kruin zit die je omhoogtrekt, dit is voor een goed postuur en je te verbinden met de kosmische energie ‘plug in’. De rest van je lichaam hangt aan dat draadje en zinkt in de aarde. Voel je goed, stabiel en in balans: links, rechts, voor en achter. Breng de aandacht in je voeten, voel het contact met de aarde gelijkmatig onder je hele voeten verdeeld. Verbind je meer met het gevoel en laat het wortelen tot diep in de aarde.

 • Het puntje van de tong raakt het gehemelte achter de voortanden.
 • Op een inademing wordt minimaal de bekkenbodenspier aangespannen en op de uitademing weer losgelaten.
 • Adem de energie(chi*) door je lichaam naar je handen en maak kleine cirkeltjes om een magnetiserend effect op te wekken.
 • Wieg een klein beetje van voor naar achteren, de aandacht is naar binnen gericht.
 • Begin met een paar minuten en bouw dit langzaam uit.

Qi Gong

Hierbij balanceren we de Jin Jang en andere energieën die door het
lichaam stromen, het irrigeert en houd je soepel, gevoed en gezond. We drukken en bekloppen op energiepunten in het lichaam en de organen om blokkades op te heven en de chi* weer vrij te laten stromen.

“Vibratie verhelpt stagnatie en uit de rust komt de kracht.”

In Tai Chi en Qi Gong wordt gewerkt met verschillende elementen die weer verbonden staan met de organen in het lichaam:

 • Het element Vuur, Hart en dunne darm.
 • Het element Aarde, Maag, milt en alvleesklier.
 • Het element Water, Nieren en blaas.
 • Het element Hout, Lever en galblaas.
 • Het element Metaal,Longen en dikke darm.

Bij een training beginnen we met het lichaam te zuiveren, activeren en reguleren van de chi*. We rekken om tensie te voorkomen en openen de meridianen. Waarna we doorgaan naar repeterende bewegingen om de geactiveerde energie te versterken en de energetische-circulatie in ons lichaam te verbeteren. Ook wordt er aandacht besteed aan het energetisch veld om het lichaam. Tussen de bewegingen door is er een moment van inkeer een “relax-respons” om even te voelen wat er in het lichaam gebeurt. Er zijn veel verschillende vormen van Tai Chi en Qi Gong bijvoorbeeld gebaseerd op dieren, de natuur of vanuit medische oogpunt. Ook zie je deze vormen terug in martial arts zoals Kungfu wat betekent: Toewijding, Hoge Vaardigheid of Grote Concentratie. Doordat elke meeste/ Sifu zijn eigen ideeën en toevoegingen heeft zie je een grote variëteit in de oefeningen. Tai Chi en Qi Gong is er voor iedereen, jong, oud, mensen met een beperking maar ook fanatieke sporters omdat het lichaam en de geest op een ontspannen manier worden getraind en onder andere piek performance en herstel wordt gestimuleerd. Ook verlaagt het de bloeddruk en het stresshormoon cortisol. Uit studies (en persoonlijke ervaring) blijkt bovendien dat het een erg positief effect heeft op chronische klachten.

Referentie; Joran Holthuijsen.                                                                                        Even een uurtje voor jezelf. Activeer je energie en leer deze sturen. Na de les heb je meer energie en sta je sterker in het leven.